Frågor och svar om rörmokare- Rörmokare24

fragor och svar rörmokare

Vanliga frågor från våra kunder

Om du inte hittar svaret på det du letar efter är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för att få hjälp. Tveka inte att kontakta oss, vi är här för dig.

Allmänna frågor

Vad betyder VVS?

Förkortningen VVS står värme, ventilation och sanitet.

VVS omfattar system för avlopp och vattenförsörjning i fastigheter, med övervaknings- och styrsystem för detta.

Andra system som går under VVS är tryckluft och gaser inom sjukhus och industrier, samt system för brandskydd med hjälp av vattensprinklers.

I USA används både förkortningen HVAC som står för heating, ventilating och air conditioning, samt ordet plumbing som samlingsnamn för det vi i Sverige kallar VVS.

Vad gör en VVS - installatör?

En VVS-installatör arbetar med installation och reparation av värmeanläggningar, vattenanläggningar och avlopp.

VVS-installatören har alltså samma arbetsuppgifter som de man förr kallade för rörmokare eller rörläggare.

VVS-installatörerna har ofta en mycket hög teknisk kompetens och har genomfört en yrkesförberedande gymnasieutbildning.

Som VVS-installatör kan du arbeta på flera olika sätt. Vissa arbetar på nybyggen, andra jobbar med renoveringar hemma hos privatpersoner eller på större anläggningar.

Det är också vanligt att man arbetar med VVS-service och rycker ut till hus och hem om något krånglar.

Vilka VVS - arbeten får man göra själv?

Man får göra flera VVS-arbeten själv. Till exempel byta badrumsporslin och montera tilluftsventiler. Men du får inte göra allt själv. Se våra listor på vad du får göra själv.

Många större VVS-arbeten kräver dock konsultering av en expert som du hittar i vår lista på VVS-företag.

Vi rekommenderar alltid att du tar hjälp av en fackman, oavsett om det är tillåtet att göra arbetet själv eller inte.

Det du också kan tänka på är att välja bra produkter. Ska du exempelvis köpa köksblandare rekommenderar vi att köpa från ett kvalitetsmärke (Tapwell, FM Mattsson etc.), gärna från en grossist med expertis på köksblandare. Det kanske blir lite dyrare, men kan inte mätas med kostnaderna för en eventuell vattenläcka p.ga. en dålig blandare.

Dessutom jobbar vissa montörer inte med sämre blandare från exempelvis Ikea eller andra företag som inte säljer dessa kvalitetsmärken. När det kommer till VVS bör man aldrig vara snål.

Wikipedia information om FAQ

FAQ FAQ (eller Frequently Asked Questions) är en samling ofta ställda frågor och deras svar. Några svenskspråkiga webbplatser har valt att använda benämningen spoff som är en akronym av ”svar på ofta förekommande frågor”. En annan, och mycket vanligare, försvenskad variant av uttrycket är "Frågor och svar", att frågorna sedan är ofta förekommande är vanligtvis underförstått. FAQ är en akronym och kan uttalas "fak," "faks," "facts," eller "F.A.Q.". Termen kan användas till en eller flera svar på ofta förekommande frågor. Fenomenet FAQ uppstod på Usenet för att minska mängden enkla frågor och motverka att samma fråga ställs om och om igen i diskussionsgrupperna.FAQ är även namnet på en bok skriven av komikern Magnus Betnér.