Byte av blandare, toalett & handfat - Rörmokare24

Byte av blandare, toalett och handfat

Byte av blandare

Det finns massvis av blandare till badrum, tvättrum och kök att välja på. När man vill göra om köket eller fräscha på tvättrummet eller bygga om badrummet är det värt att lägga tid på att undersöka vilken blandare som skulle passa både stilen på badrummet eller köket men också ska kostnaden för blandaren rymmas i plånboken.

Blandare till badrum

Ett badrum brukar ha minst två blandare. Vissa badrum har t.o.m. dubbelhandfat med två tvättställsblandare och separata duschblandare och badkarsblandare. En fördel utseende-, handhavande- och underhållsmässigt är att välja blandare från en tillverkare i samma serie.

Duschblandare

Efter som det är duschar som förbrukar mest hushållsvatten kan det vara lönsamt att byta blandare i duschen även om den gamla inte är dålig. Nya duschblandarna kan spara mycket energi, miljö och pengar.

Det finns många blandare som är bra för miljön även till handfatet som sparar på miljön och pengarna.

Duschblandare är den blandare som blir smutsigast också eftersom det lätt kommer skvätt med både tvål och smuts på blandaren. Därför kan det vara bra att tänka på att välja en blandare som du kan rengöra lätt hålla snygg och ren.

 

Badkarsblandare

En badkarsblandare kan för ändra utseendet ganska mycket i ditt badrum. Om du badar mycket finns det dock inget miljömässigt eller ekonomiskt argument att byta blandare eftersom det behövs lika mycket och lika varmt vatten som tidigare.

 

Duschmunstycken

Det finns väldigt många duschmunstycken eller duschhandtag. Alla duschslangar går att koppla ihop med alla blandare så du är inte tvungen att byta ut både blandare och duschhandtag samtidigt.

En viktig ska när man köper duschhandtag är att köpa något som det finns reservdelar till senare eftersom alla duschhandtag inte passar på alla duschstänger. Så även om blandaren håller i 20 år så kanske du måste köpa ny duschstång om handtaget gått sönder vilket betyder att du kan behöva borra nya hål i väggen och risken för vattenskador ökar.

 

Tvättställsblandare

Tvättställsblandare kallas de blandare som används i tvättrummet och dessa kan även benämnas handfatsblandare. Tvättställsblandaren finns i väldigt många klassiska men även med spännande design.

Något som blivit att mer vanligt gällande tvättställsblandare är att ha automatiska blandare som startar vattnet när handen kommer en decimeter från blandaren. Detta är dels energisparande men även hygieniskt. En automatisk blandare fungerar i ungefär 3 år innan batteriet behöver bytas. Dock så är det inte alltid praktiskt med automatiska blandare, t.ex. om man vill kunna styra temperaturen eller fylla upp handfatet med vatten.

 

Blandare till köket

Blandarna till köket är det mest exklusiva och dyra blandarna som finns. Detta beror dels på att funktionen kan vara mer avancerad som till exempel utdragbar slag ut munstycket eller inkoppling av diskmaskin. Köksblandarna är också de blandare som är hårdast designade eftersom de ofta har en framträdande plats i huset, framförallt om de finns i en köksö.

 

Blandare till tvättrum

Det viktigaste med en blandare i ett tvättrum eller i en groventré är att blandaren är funktionell och lätt att hålla ren från smuts.

 

Tillverkare av blandare till badkar, tvättställ eller dusch

Det finns ett flertal stora svenska tillverkare av blandare. En fördel att köpa en svensktillverkad köksblandare eller duschblandare är förutom att det skapar arbetstillfällen i Sverige även att blandaren är anpassad för det svenska vattnet vilket på sina håll är kalkrikt som kan sätta igen andra blandare. Dessutom går det att hitta billiga reservdelar och packningar till blandarna under mycket lång tid framåt vilket det är omöjligt att hitta för vissa nya blandare.

  • FM Mattsson – Störst på blandare i Sverige och funnits sedan 1865
  • Hansgrohe – Väldesignade köksblandare och badrumsblandare från Tyskland sedan 1901
  • Mora Armatur – Mycket stor aktör på blandare till kök och badrum sedan 1927

Så byter du toalettstol

Det är helt tillåtet att byta WC-stol själv, men den måste sitta på samma plats som din gamla toalettstol

Du får alltså inte dra nya rör eller på något sätt flytta stolen.

Ett toalettbyte kräver en del verktyg, men de flesta har den händige personen hemma.

​Byte av handfat

Vi erbjuder renovering av badrum och våtrum. Våra kunder är bostadsföreningar och privatpersoner.

​Vi hjälper dig att byta ut ditt skadade eller gamla handfat snabbt och enkelt.

Tvättställsblandare -- montering av blandare och ventil | Svedbergs

Wikipedia information om Vattenkran

Vattenkran En blandare är en anordning som används till att tappa vatten ur en cistern eller en vattenledning. I dagligt tal kallas även en vattenkran som med hjälp av ett eller två reglage blandar varmvatten med kallvatten för vattenkran. Duschblandare kopplar ihop en varmvattenledning och en kallvattenledning till ett utloppsrör, som vanligtvis via en duschslang leder till en handdusch. En manuell handdusch kan ha en kran för vardera tilloppsröret, men det har blivit allt vanligare med en utloppskran och ett temperaturvred. Temperaturvredet är ofta (men inte alltid) kombinerat med en termostat som gör att utloppstemperaturen är konstant (inom rimliga gränser) även om temperaturen i varmvattenledningen ändras, vilket är vanligt i villor med lång ledning från värmepannan. Vattenkranar för utomhusbruk brukar kallas vattenutkastare.

Synonymer till blandare

  • kran